Thursday 20 May 2010

Mara Daerah Bera: Kursus Asas Perniagaan (02)

Tarikh: 18-21 Mei 2009
Tempat: Dewan Restoran Anjung Seri

16 Sebab Kegagalan Perniagaan
Oleh: Irfan Khairi
:1: Tiada matlamat
:2: Tidak mengutamakan pelanggan
:3: Tidak usahakan jualan
:4: Tidak sabar
:5: Gagal meletakkan prioriti
:6: Melakukan sesuatu di luar bidang
:7: Tidak mempunyai daya saingan pada produk atau perkhidmatan
:8: Produk tidak memenuhi keperluan pelanggan
:9: Produk dan perkhidmatan pelanggan yang tidak berkualiti
:10: Gagal mengenalpasti pelanggan
:11: Lemah dalam urusan kewangan
:12. Gagal mengikut trend semasa dan pasaran
:13: Perbelanjaan overhed yang tinggi
:14: Tiada perancangan perniagaan
:15: Perancangan tanpa tindakan
:16. Gagal berhubung dengan pekerja

5 Langkah Membina Minda Jutawan
Oleh: Irfan Khairi
Langkah 1: Penuhi fikiran anda dengan apa yang anda mahukan.
Langkah 2: Sebutkan dengan jelas
Langkah 3: Bayangkan anda berjaya mendapat apa yang anda inginkan
Langkah 4: Masukkan emosi
Langkah 5: Percaya dan yakin ini terjadi

Strategi menawani pasaran dan pelanggan anda
1: Melalui kualiti yang tinggi

2: Melalui perkhidmatan yang lebih baik
3: Melalui harga yang lebih rendah
4: Memberi lebih daripada apa yang disangkakan
5: Menjadi ketua pasaran
Amakanlah membaca ayat Surah Ali Imran Ayat 37

Apa Yang Anda Buat Untuk Menjadi Jutawan?
Oleh : Irfan Khairi
**Jutawan kerja > 70 seminggu. Dan bila sebut kerja, ianyabetul-betul maksud kerja.
**Jutawan tahu secara jelas dan terperinci apa yang diinginkan.
**Jutawan tahu untuk berjaya, mereka perlu bantuan orang lain.
**Jutawan banyak membaca. Leaders are readers.
**Jutawan tidak suka berbelanja sesuka hati.
**Jutawan banyak memberi.
**Jutawan lahirnya dalam bidang perniagaan.
**Jutawan tahu bahawa ianya tiada jalan pintas untuk menjadi kaya.
**Jutawan mempraktikkan apa yang di baca

Perniagaan Cikgu Rosidah
Oleh : Azeli Ali
"BIARPUN selesa dengan kerjaya sebagai guru dan pernah menerima Anugerah Guru Cemerlang" @"Mujurlah pengalaman sebagai guru Seni Lukis membantunya menjadi seorang yang kreatif " @"Itulah sumber pendapatan saya buat menampung yuran pengajian sepanjang empat tahun menimba ilmu di USM sehinggalah saya kembali menjadi pendidik,"

Anak Felda, Siti Rabiatul Adawiyah
--> "Kecekapan pengurusan, penampilan diri terutama jurujual serta tawaran harga berpatutan turut menyumbang kepada tarikan pelanggan untuk berkunjung seterusnya berbelanja mengikut cita rasa mereka."
--> "Layanan dan kemesraan juga penting di samping memberi keutamaan terhadap permintaan pelanggan serta menerima kritikan membina dengan hati terbuka,"
--> "mula menimba pengalaman berniaga dengan bergaul bersama beberapa usahawan wanita yang lebih dewasa di tanah rancangan berkenaan"

Kemakmuran rezeki dari perniagaan restoran
Oleh : Kall
Bagaimanakah idea membuka restoran sup ekor stimbot istimewa ini terhasil?
--> Apakah keistimewaan yang terdapat di Kak Eita Restoran berbanding restoran-restoran lain?
--> Tidakkah Kak Eita merasakan penceburan diri dalam bidang rezeki berkaitan makanan ini tinggi risikonya?
--> Apakah cabaran yang dihadapi sepanjang memulakan perniagaan?
--> Bagaimana pula dengan perancangan Kak Eita untuk masa hadapan?

'Penangan' Jamu Mak Dara
Oleh : Kall
--> “Saya bersama ibu pernah berkongsi makan mi segera, tidak mampu bayar sewa rumah, bengkel membaiki kereta dijadikan rumah selama tiga tahun, tumpang rumah orang dan paling menyedihkan, ibu tidur di dalam ‘stall’ (gerai tolak) selama dua tahun manakala saya tumpang tidur di rumah seorang rakan berbangsa Cina,”
--> Abib pernah dimarahi guru kerana berniaga, namun itu tidak mematahkan semangatnya mencari rezeki, malah dia mula menjual seawal jam 4 pagi di pintu pagar sekolah bagi mengelak dikenakan tindakan."
--> “Ketika di Rengit, ibu bekerja di Genting Highlands, jadi saya urus diri sendiri. Untuk dapat duit belanja, saya kerja di kedai makan dengan gaji RM1 sehari."
--> “Saya ditahan dan tak tahu hendak ke mana, jadi seorang anggota polis mengajak saya tinggal sementara di kuarters polis Dang Wangi. Ketika itu ibu bekerja di istana Brunei sebagai tukang masak."
--> Ketika masing-masing rancak bekerja, bengkel berkenaan diambil semula tuan tanah. Adib terpaksa menumpang tidur di rumah rakan berbangsa Cina manakala ibunya tidak mahu ikut sama, sebaliknya tidur di dalam gerai tolak terbabit."
--> “Ketika itu saya tak mampu nak bayar sewa rumah, malah terpaksa meminjam daripada rakan untuk bayar hutang ayam. Ketika ini saya terpaksa kongsi mi segera bersama ibu."
--> Kerana menanggung beban hutang yang banyak, Adib menutup operasi katering dan kemudian Halimah menghasilkan buku resipi makanan tradisional Johor."
--> “Ibu ditemuramah seorang wartawan majalah mengenai buku resipi terbabit dan kemudian wartawan itu bertanya rahsia kecantikan ibu yang memiliki badan langsing dan cantik. Kata ibu, dia amalkan jamu turun-temurun dan wartawan itu berkata mengapa tidak dikomersialkan,”
--> "‘Penangan’ Jamu Mak Dara membuatkan Pengarah Urusan Jamu Mak Dara Sdn Bhd (JMDSDN) yang juga anak keempat Halimah, Syed Muhammad Gadaffi, 35, tidak duduk diam."

"Usahawan Membaca Usahawan Berilmu"

No comments:

Post a Comment